Una dintre cele mai controversate categorii de dulciuri – jeleurile clasice sau cele gumate moi – foarte dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, fabricate din gelatină cu adaos de ingrediente artificiale, deţin încă un loc de frunte în preferinţele consumatorilor de toate vârstele. Acest „dulce” provoca în anii ‘90 o adevărată isterie în rândul copiilor, prin forma, aromele şi culorile în care vestitele figurine soseau, frumos ambalate, pe rafturile magazinelor. Nici astăzi, după decenii, aceste produse nu şi-au pierdut popularitatea şi reprezintă, din păcate, o alegere frecventă nu doar a copiilor care ajung singuri la rafuri, ci mai ales a părinţilor şi bunicilor care aleg să ofere micuţilor asemenea produse. Asociatia PRO Consumatori a efectuat un studiu asupra jeleurilor gumate care se găsesc în comerţ. Au fost analizate aproape toate produsele tip “jeleu gumat” existente pe rafturi, dintre cele mai consacrate fiind Cora – Ourson şi Crocodille, Cipi – Angry Birds, Haribo – mai multe sortimente cu diferite arome, forme şi consistenţă, Pastilles, Flipo, Jeleuri Feleacul, Auchan Rick & Roc, Carrefour- jeleuri producţie proprie, Cora-Banane, Jeleuri Cola Bebeto, Jungle Banana – jeleuri gumate, Sugus diverse arome şi categorii, Mentina, Jelly Fun ş.a. Aceste dulciuri, după analizele efectuate, s-au dovedit a fi adevărate <<bombe cu ceas>> pentru sănătatea copiilor, având un conţinut exagerat de zahăr în compoziţie, gelatină provenită de la porcine în proporţie covârşitoare, arome – aproape în totalitate obţinute pe cale artificială, E-uri cu grămada şi coloranţi sintetici. Ingredientele folosite, prin cantităţile de materie primă sau compuşi secundari utilizaţi în procesul de producţie, încalcă legea de cele mai multe ori. De părerile medicilor nutriţionişti nici nu mai are sens să amintim, acestea fiind ignorate cu desăvârşire de producători.
Dezastru nutriţional: 14 linguriţe de zahăr la suta de grame de “ursuleţi”
Citind tabelul nutriţional de pe ambalaj, se poate constata cu uşurinţă proporţia absolut dezastruoasă de zahăr regăsită în o sută de grame de produs. La toate jeleurile şi bomboanele gumate moi analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte media de 15 grame zahăr admisă la 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr adăugată în sortimentele de jeleuri analizate variază între şapte și 14 lingurițe de zahăr la 100 grame de produs finit, adică între 43 de grame zahăr și 85 de grame zahăr per 100 grame produs, un procent absolut catastrofal. Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora.
Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată pe care o produce consumul acestor dulciuri. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10 la sută din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi. Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii făceau subiectul statisticilor privind obezitatea infantilă, în prezent, problema a început să se manifeste și în rândul europenilor afectând din ce în ce mai mulți copii.
Zahărul “devorează” calciul din oasele copiilor
Dereglarea metabolismului calciului este doar unul din efectele nefaste ale consumului exagerat de zahăr în rândul copiilor. Micuţii se îmbolnăvesc, au probleme de memorie, dantura se degradează şi apar problemele gastrice, glicemia crescută – iată doar câteva din nenorocirile pe care zahărul, în cantităţi mari, le aduce în viaţa unui copil. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele) reprezintă principala cauză în apariția cariilor dentare. Cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr este obezitatea.
Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces, poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei. În Europa, unul din trei tineri cu vârsta peste 11 ani este supraponderal sau obez. Consumul de zahăr și produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametri normali. Este momentul în care apare diabetul – o boală de nutriţie care poate cauza complicaţii la nivelul întregului organism, în timp. Un lucru deosebit de grav, spun specialiştii, este adaosul de zahăr “ascuns” care poate fi găsit în diverse sortimente de mâncare și cel mai grav, și în mâncărurile destinate copiilor.
Citiți mereu eticheta și nu cedați în fața aspectului atrăgător!
Este foarte important să citiți etichetele produselor, pentru a afla conținutul și cantitatea de zahăr. Deși pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie “natural”, acest lucru nu este adevărat de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb (vestitul “corn syrup” des utilizat în Statele Unite), folosit ca îndulcitor, fac din produsele “naturale” adevărate dezastre în alimentația copiilor. Alte ingrediente în care este “ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malț, extractul de malț, siropul de porumb, siropul de arţar, melasa, zahărul brun, zaharoza, malțul de orez, siropul de agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori adăugați în produsele destinate copiilor, de multe ori sub denumiri ce „mimează” ceva natural.
Afecțiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunității, cancer – în special cel de colon, gastrită, colită de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita. La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere, ducând la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșând pubertatea prematură, generând probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc.). Peste 95 la sută din aromele folosite sunt sintetice.
Aromele din jeleu sunt chimice!
Termenul „arome“ se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă, care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul. La 91 la sută dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora. Numai la 4 la sută dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5 la sută dintre produse s-au folosit substanțe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora. Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor trei ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele date: la 64 la sută dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de siropul de glucoză, iar la 36 la sută dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către zahăr.
La 59 la sută dintre produsele analizate, zahărul este cel de-al doilea ingredient, urmat de siropul de glucoză cu 25 la sută, făină de grâu cu 12 la sută și apă cu patru la sută; la 36 la sută dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către apă, urmat de gelatină cu 27 la sută, siropul de glucoză cu 11 la sută, pectine cu nouă la sută, suc de fructe cu şapte la sută, dextroză cu cinci la sută și amidon de porumb cu cinci la sută. În cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, betacarotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceară de albine, ceară de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei roșu, gelatină, glicerol, gumă gellan, mono și digliceride ale acizilor grași, roșu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol și selac. Ingredientele folosite cel mai des, regăsite de altfel pe aproape toate etichetele produsului, în cuvinte aproape ilizibile, sunt zahăr, gelatină din porc (în sută la sută din produse), acidifiant- acid citric, sirop de glucoză, ulei vegetal, ceară- ca agent de glazurare, coloranţi sintetici, arome artificiale, gluten, amidon din cartof etc.
Rămâne ca fiecare consumator dintre cei care pot decide şi fiecare părinte care alege în numele copilului, să se gândească de două ori înainte de a cumpăra aceste produse, să studieze cu atenţie lista ingredientelor şi să se informeze cu privire la consecinţele care vin “la pachet”, mereu sub forme atractive, gust şi culori apetisante, în aceste produse pe care le putem aşeza, fără riscul de a greşi, pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte nocivitatea şi pericolul pentru sănătatea noastră.